Panelový byt s obřím akváriem

Panelový byt s obřím akváriem

Panelový byt s obřím akváriem Byty v panelových domech jsou si v mnoha případech velmi podobné. O to zajímavější bývá sledovat jejich rekonstrukce, kdy doznávají zásadních změn a navzdory okolní uniformitě získávají svou osobitou tvář. Některé realizace pak ještě dokáží překonat hranice našich představ, získají si nás svou nekonvenčností a nápaditostí. Vydejte se na zajímavou návštěvu - článek Panelový byt s obřím akváriem.
Získali byt po rodičích Eva s Martinem získali panelový byt po rodičích v Praze Bohnicích. Jejich cílem bylo původní byt přetvořit tak, aby tam vznikl současný a svěží prostor, který by vyhovoval mladému páru. Martin si ještě před začátkem rekonstrukce připravil detailní nákres úprav a rozmístění jednotlivých nábytkových solitérů, který se svou partnerkou velmi živě diskutovali a radili se, jestli rekonstrukci zvládnou sami, nebo se obrátí na odborníky. Zadat realizaci architektům? Martin s Evou se po dlouhých debatách vrátili k původní myšlence, a to zadat kompletní realizaci architektům. Vycházeli přitom z úvahy, že určitě budou mít zkušenosti i s některou ověřenou stavební firmou, která také bude schopna jejich návrhy do detailů realizovat. Za ideální považovali stav, pokud by se architektonická společnost o modernizaci postarala komplexně, od návrhu, přes projekt, realizaci, až po kolaudaci. Nakonec se dohodli, že osloví Studio Mooza, jejichž osobité realizace je velmi zaujaly. Každý byt je originál Přiznejme si, že někteří architekti nad možností vtisknout panelákovému bytu novou tvář, trochu ohrnují nos. Naštěstí zdaleka ne všichni. „Z našeho pohledu není až tak důležité, jakou technologií je dům postaven a jestli má panelové stěny, ale vždy jde o to, vytvořit v něm prostředí, odpovídající dnešnímu a budoucímu standardu moderního bydlení. Každý byt, který navrhujeme, je originál, bez ohledu na to, zda je řešením podobný některé z našich dřívějších realizací, a vždy vychází z požadavků a potřeb jeho obyvatel," poznamenává ing. arch. Klára Císařovská ze Studia Mooza. Moderní trendy bydlení "Prostudovali jsme detailní nákres možných uprav, který nám předložil Martin a musím říci, že to byl návrh velmi dobrý, ale do určité míry se v něm autor nechal omezit tím, že je s bytem sžitý a nevnímá ho jako prostor, ve kterém je možno pohrát si s příčkami, prosvětlit jej a změnit původní dispozici tak, aby lépe odpovídala základnímu zadání vytvořit vzdušný prostor, který bude odpovídat moderním trendům bydlení," doplňuje ing. arch. Petra Bíšková, další členka Studia Mooza.
Odstranění příček Hlavním znakem původní dispozice bytu byla předimenzovaná a zdvojená chodba, která zabírala neúměrně mnoho místa. Architektky, po dohodě s majiteli bytu, zvolily poměrně radikální řešení – odstranění příček mezi kuchyní a obývákem a dále mezi chodbami a obývákem, což otevřelo volné pole pro uvažování o dalším pokračování rekonstrukce. Celý prostor, včetně koupelny a WC se sjednotil jednotnou podlahovou krytinou – červenohnědým marmoleem. Interiér získal požadovanou světlost a vzdušnost a jednotlivé…

Ohodnoťte článek

User Rating: 4.5 ( 124 Hlasovali)
0

Panelový byt s obřím akváriem

Byty v panelových domech jsou si v mnoha případech velmi podobné. O to zajímavější bývá sledovat jejich rekonstrukce, kdy doznávají zásadních změn a navzdory okolní uniformitě získávají svou osobitou tvář. Některé realizace pak ještě dokáží překonat hranice našich představ, získají si nás svou nekonvenčností a nápaditostí. Vydejte se na zajímavou návštěvu – článek Panelový byt s obřím akváriem.

Získali byt po rodičích

Eva s Martinem získali panelový byt po rodičích v Praze Bohnicích. Jejich cílem bylo původní byt přetvořit tak, aby tam vznikl současný a svěží prostor, který by vyhovoval mladému páru. Martin si ještě před začátkem rekonstrukce připravil detailní nákres úprav a rozmístění jednotlivých nábytkových solitérů, který se svou partnerkou velmi živě diskutovali a radili se, jestli rekonstrukci zvládnou sami, nebo se obrátí na odborníky.

Zadat realizaci architektům?

Martin s Evou se po dlouhých debatách vrátili k původní myšlence, a to zadat kompletní realizaci architektům. Vycházeli přitom z úvahy, že určitě budou mít zkušenosti i s některou ověřenou stavební firmou, která také bude schopna jejich návrhy do detailů realizovat. Za ideální považovali stav, pokud by se architektonická společnost o modernizaci postarala komplexně, od návrhu, přes projekt, realizaci, až po kolaudaci. Nakonec se dohodli, že osloví Studio Mooza, jejichž osobité realizace je velmi zaujaly.

Každý byt je originál

Přiznejme si, že někteří architekti nad možností vtisknout panelákovému bytu novou tvář, trochu ohrnují nos. Naštěstí zdaleka ne všichni. „Z našeho pohledu není až tak důležité, jakou technologií je dům postaven a jestli má panelové stěny, ale vždy jde o to, vytvořit v něm prostředí, odpovídající dnešnímu a budoucímu standardu moderního bydlení. Každý byt, který navrhujeme, je originál, bez ohledu na to, zda je řešením podobný některé z našich dřívějších realizací, a vždy vychází z požadavků a potřeb jeho obyvatel,“ poznamenává ing. arch. Klára Císařovská ze Studia Mooza.

Moderní trendy bydlení

„Prostudovali jsme detailní nákres možných uprav, který nám předložil Martin a musím říci, že to byl návrh velmi dobrý, ale do určité míry se v něm autor nechal omezit tím, že je s bytem sžitý a nevnímá ho jako prostor, ve kterém je možno pohrát si s příčkami, prosvětlit jej a změnit původní dispozici tak, aby lépe odpovídala základnímu zadání vytvořit vzdušný prostor, který bude odpovídat moderním trendům bydlení,“ doplňuje ing. arch. Petra Bíšková, další členka Studia Mooza.

Odstranění příček

Hlavním znakem původní dispozice bytu byla předimenzovaná a zdvojená chodba, která zabírala neúměrně mnoho místa. Architektky, po dohodě s majiteli bytu, zvolily poměrně radikální řešení – odstranění příček mezi kuchyní a obývákem a dále mezi chodbami a obývákem, což otevřelo volné pole pro uvažování o dalším pokračování rekonstrukce. Celý prostor, včetně koupelny a WC se sjednotil jednotnou podlahovou krytinou – červenohnědým marmoleem. Interiér získal požadovanou světlost a vzdušnost a jednotlivé zóny si přesto udržely svou funkčnost díky nábytkovému boxu, do kterého se v předsíni vešel otevřený botník a v jeho kuchyňské části se našlo místo pro velkoobjemové akvárium, což byl také jeden z hlavních požadavků rekonstrukce.

Multifunkční nábytkový box

„Původní zónování obývák/kuchyně/chodba zůstalo tedy zachováno díky již zmíněnému nábytkového boxu, který je multifunkční. Ze strany chodby funguje tedy jako botník, ze strany kuchyně jako spižírna a ze strany obýváku jako další, velmi potřebné, úložné prostory. Na tento box navazuje plynule jídelní stůl, který je ve stejné úrovni se zmiňovaným akváriem. Rybičky tak mohou být součástí veškerého dění na stole. Materiál boxu a dalších dřevěných prvků tvoří jasanová dýha s velmi osobitou a zajímavou kresbou,“ doplňuje architektka Klára.

Hlavní úkol splněn na jedničku

Jak Eva s Martinem přiznávají umístit vhodně do prostoru akvárium s rybičkami byl stěžejní úkol celkové rekonstrukce, teprve za ním následovaly požadavky na omlazení a osvěžení bytového prostoru. Architektky umístily akvárium do multifunkčního nábytkového boxu tak, že vzduchotechnika a veškeré čisticí systémy jsou skryty za výklopnými deskami a osvětlené akvárium ozařuje desku jídelního stolu. Jak multifunkční box, tak kuchyňská sestava jsou vyrobeny na zakázku, tedy přesně na míru. Takže zajišťují perfektně svou obvyklou funkci, ale také v sobě ukrývají již zmíněné servisní přístroje k akváriu, ale také stoupačky a ze strany předsíně kabely a modemy internetového připojení.

Zelené vitrážové sklo

Kuchyň byla původně navržena v šedé barvě, ale na přání Evy s Martinem došlo ke změně za pochodu. Horní skříňky byly osazeny dvířky prosklenými zeleným vitrážovým sklem, obsahujícím malé bublinky, které barevně i strukturně souzní s obřím akváriem.

„Jako kryt topení jsme nechali vyrobit proděravěné desky s kruhovým motivem, které umožňují cirkulaci vzduchu. Na vrchu nahrazují původně chybějící parapety. To celé pak navazuje ve stejné výšce na kuchyňskou linku,“ doplňuje architektka Klára Císařovská.

Kvarcitová mozaika

Koupelna a WC zůstaly dispozičně stejné, dostaly však nové obklady a zařizovací předměty. Nejvýraznějším prvkem je kvarcitová mozaika, která je na zadní stěně obou místností. Požadavek majitelů bytu bylo využít neutrální nenápadné barvy, které budou oživeny barevnými koupelnovými doplňky a vybranými přírodními materiály. V případě rekonstrukce panelového bytu Martina a Evy s užitnou plochou 84 m2 došlo mezi investory a architektkami ze Studia Mooza k dokonalé souhře, což je na konečném výsledku víc než patrné. Na celkovém vzhledu bytu, navrženém ve spolupráci s architektem, se podílí řada zdánlivých drobností. Právě ony ve svém součtu přispívají k výsledku, který je na poměry typických panelákových bytů minimálně překvapivý.

Zdroj: Panel Plus
Text: Jan Chára
Foto: Robert Žákovič

Nejnovější páté číslo časopisu Panel Plus září/říjen 2016 je právě na stáncích. Můžete si jej také objednat jako předplatné ZDE .

Chcete si zalistovat ve starších číslech Panel Plus?

Také čtěte

Sdílejte:

K analýze naší návštěvnosti, personalizaci obsahu a reklam a sociálním médiím využíváme soubory cookie. Více info

K analýze naší návštěvnosti, personalizaci obsahu a reklam a sociálním médiím využíváme soubory cookie.

Zavřít