Staré kanceláře za nové bydlení v Haagu s Guardian Glass

Park Hoog Oostduin - Haag (8) Budovy po přestavbě

Přerod starých kancelářských prostor v luxusní rezidenční komplex se skly od společnosti Guardian Glass

Žijeme v parku a užíváme si město,“ je nápis, který si nedávno nastěhovaní obyvatelé luxusního rezidenčního komplexu Park Hoog Oostduin v nizozemském Haagu prohlédnou při každé cestě autem. Je totiž umístěn na vjezdu do jejich soukromých garáží a perfektně vystihuje charakter čerstvě otevřeného komplexu, který byl vybudován na místě bývalých kancelářských budov společnosti Shell. Skla do projektu dodala společnost Guardian Glass. Více v článku a fotogalerii “Staré kanceláře za nové bydlení v Haagu s Guardian Glass”.

Citlivá přestavba v udržitelném duchu

Projekt je výsledkem přeměny bývalých kanceláří Shell usazených ve vznešené čtvrti plné zeleně Benoordenhout nedaleko haagského centra.

Nejdůležitější část původní stavby z roku 1968 tvořil výrazný výškový blok zdálky viditelný na mnoha místech ve městě. V pravém úhlu ke stavbě se nacházela druhá část komplexu – o poznání menší a nižší budova.

Park Hoog Oostduin - Haag (8) Kancelářské budovy Shell před přestavbou

Celý komplex byl esteticky, funkčně i z hlediska stavební konstrukce zastaralý.

Park Hoog Oostduin - Haag (8) Přestavba

Cílem bylo jeho udržitelné přetvoření ve vysoce kvalitní rezidenční prostory s komfortními byty zapadající do okolního prostředí a zároveň nabízející vysokou míru pohodlí a nadstandardní vybavení pro jejich obyvatele.

Park Hoog Oostduin - Haag (8) Pohled na halvní budovu zasazenou v parkuPark Hoog Oostduin - Haag (2) - po přestavběPark Hoog Oostduin - Haag (15) Pohled z jednoho z bytů ven do parku a na Haag

Skla od Guardian Glass důležitou součástí přestavby

Klíčovou součástí přestavby jsou vysoké pásy skla a pásy bílého smaltovaného bezpečnostního skla, které respektují modernistický charakter stávající budovy, ale zároveň dodávají nové rezidenční nemovitosti atraktivní vzhled.

Park Hoog Oostduin - Haag (10) - použitá skla Guardian GlassPark Hoog Oostduin - Haag (7) menší z budov po přestavbě

Pro zadní část fasády bylo vybráno sklo Guardian SunGuard® SN 62/34, pro přední fasádu sklo SunGuard® SN 51/28. Tato skla s povlakem a se solární kontrolou nabízejí vysokou propustnost přirozeného světla a pomáhají minimalizovat potřebu umělého světla. Skla se sofistikovanou, neutrální barvou zároveň poskytují vynikající ochranu proti slunečnímu záření a tepelnou izolaci.

Také čtěte  WIRTUUU - nový způsob dodávky staveb na klíč inspirovaný Japonskem

Park Hoog Oostduin - Haag (16) schodiště

 

Rezidenční komplex byl otevřen v roce 2019. Návrh celé přestavby vzešel z dílny nizozemského architektonického studia Cepezed.

Park Hoog Oostduin - Haag (10) Pohled na obě budovy a garáže

O udržitelnosti celého projektu svědčí, že až 80 % materiálů uvolněných při demontáži stávajícího komplexu bylo znovu použito v jiných projektech. Například dveře, nástěnná svítidla, kancelářský nábytek, podlahové krytiny, chladící instalace i kuchyňská zařízení si našly cestu do jiných projektů.

O společnosti Guardian Glass

Guardian Glass, hlavní obchodní jednotka společnosti Guardian Industries, je v celosvětovém měřítku jedním z největších producentů výrobků z plaveného, pokoveného a zpracovávaného skla.

Použité fotografie: Guardian Glass a Cepezed.