Rekonstrukce se souhrou barev a tvarů

K rekonstrukci bytu se majitelka rozhodla především z potřeby odhlučnit byt a vyřešit tak akustickou pohodu. Dalším bodem ke splnění byla rekonstrukce koupelny a WC, chodby se šatnou a ložnice. Klientka oslovila ke spolupráci bytového architekta Jana Počepického, s jehož prací se ztotožnila a zaujaly ji detaily navržené v publikovaných interiérech, které chtěla také použít ve svém novém bydlení. Více v článku “Rekonstrukce se souhrou barev a tvarů”.

Další požadavky

Spolupráce byla o to již od samotného počátku snazší a vedla k úspěšné proměně, která je zdokumentována v dalších řádcích článku a především v uveřejněných fotografiích a vizualizacích. Při realizaci, kdy vznikala již nová podoba koupelny, se klientka rozhodla pro rekonstrukci i kuchyně s obývacím pokojem. To zahrnovalo hlavně výměnu podlahové krytiny a novou kuchyňskou linku.

Dispozice bytu téměř bez zásahu

Dispoziční řešení bytu zůstalo až na malé změny bez velkého zásahu a bourání nosných konstrukcí“, dodává za realizaci Petr Párys. Jednalo se o rozdělení místnosti sloužící jako komora, která se rozdělila příčkou na část šatny, která se zpřístupnila rovnou z chodby a na menší část pro uskladnění s policemi.

Zvítězilo SIKO

Při úvahách o rekonstrukci tohoto bytu se jak architekt Jan Počepický, tak firma STAVINT p. Petra Páryse “dohadovali”, koho osloví v souvislosti s dodávkou nábytkového zařízení a uvažovaných nových dveří. Nakonec se rozhodli a oslovili firmu SIKO, protože u ní byla záruka, že požadované zařízení jak do kuchyně, tak do koupelny najdou tak zvaně pod jednou střechou.

Rekonstrukce koupelny a WC

Zadáním pro novou podobu koupelny bylo ladění v příjemných teplých zemitých tónech vybízející k relaxaci a odpočinku. Přáním klientky bylo zaměnit vanu za sprchový otevřený kout bez vaničky, umyvadla na desce se zásuvkou, dostatečně velké zrcadlo, doplňkové vysoké skříňky, vyřešení prostoru pro pračku se sušičkou.

Také čtěte  Šetřit za energie lze i výměnou jističe. Víte jak?

Volba obkladu a dlažby padla na velmi oblíbenou sérii českého výrobce s použitím rektifikovaného formátu 30×60 s jemnou strukturou linek v barevném provedení bílá a béžová. Obklad byl doplněn o mozaiku v designu proužků.

Elegantní řešení pro sprchování

Pro vytvoření moderního sprchového koutu byla jasná volba bytového architekta Jana Počepického na pevnou stěnu walk-in, která vytváří minimalistické a elegantní řešení pro vytvoření volnoprostorového sprchování. Stěna je vyráběna z tvrzeného bezpečnostního skla tloušťky 8 mm s úpravou pro snadnější čištění a údržbu. Kromě běžného sprchového setu umožňuje pohodlné sprchování navíc i hlavová sprcha s nástěnným ramenem.

Koupelnový nábytek na míru

Při výběru umyvadla na desku bylo nakonec vybráno elegantní umyvadlo obdélníkové tvaru se zaoblenými rohy, otvorem pro baterii a přepadem. Koupelnový nábytek, aby vyhovoval zadání na rozměr, tvar a dekor, byl navržen na míru, čímž byl celý proces o to náročnější, ale výsledek stojí za to.

Kombinace bílého a béžového obkladu s proužkovou mozaikou

Původní koupelnový žebřík byl nahrazen novým s pochromovaným povrchem a prohnutým profilem, tak aby více zapadal do celého konceptu koupelny. Toaleta byla rekonstruována ve stejném duchu jako koupelna – kombinace obkladu bílá a béžová s proužkovou mozaikou. Závěsné WC bylo vybráno ze stejné série jako umyvadlo.

Nové interiérové dveře

“Vzhledem k tomu, že se zachováním dispozice bytu se nemusely měnit pozice stávajících interiérových dveří, zachovali jsme původní kovové zárubně, které se jen opatřily novým bílým nátěrem a k nim jsme vybrali nová křídla. Pro ucelení celého konceptu, kterým bylo nechat vyniknout novou plovoucí podlahu v tmavším odstínu dekoru dubu, jsme se s klientkou rozhodli použít čistě bílé dveře s profilováním,” dodává bytový architekt Jan Počepický. Do obývacích místností byly navíc vybrány dveře s bílým matným sklem.

Také čtěte  Inspirace pro domácí kutily – dětský domek 1

Kuchyňská linka ve tvaru L

Rozmístění kuchyňské linky vycházelo z původní koncepce, tedy byl zachován tvar L, ale to bylo vše. Nová kuchyňská linka a rozvržení skříněk bylo navrženo bytový architektem Janem Počepickým tak, aby byly zohledněny příslušné pracovní zóny a vše také vyhovovalo ergonomickým pravidlům.

Na původním místě zůstala pouze lednice v levém rohu, následuje skříňka se zásuvkami, skříňka s dřezem. Dále následují rohové skříňky s pracovní deskou pro přípravu pokrmu, elektrická trouba s varnou deskou a vestavěnou digestoří pod horní skříňkou a odkládací prostor za varným centrem. Vzhledem k tomu, že kuchyňský kout je bez okna, byl vybrán povrch dvířek a zásuvek v bílém lesklém laku v kombinaci s dřevodekorem v provedení dub na pracovní desce, zádech kuchyňské linky a korpusu.

Text: Jan Chára
Foto: Josef Neumann

Originál článku v titulu Panel Plus najdete ZDE