Jak skladovat víno? Domácí vinotéka nebo sklípek

1007

Patříte k milovníkům vína? Rádi si vychutnáte čas od času sklenku tohoto lahodného nápoje? Už jste někdy přemýšleli nad tím, jak víno skladovat v domácích podmínkách? Pak je tento článek určený právě pro vás.

Jaké jsou možnosti skladování vína?

Lednice

Pokud patříte jen k občasným konzumentům vína, vystačíte si s ledničkou, která vám nabídne prostor pro jednu až dvě lahve.

Pokud ale patříte k větším milovníkům a chcete mít doma na výběr z většího množství vín, určitě vás zaujme domácí vinotéka nebo sklípek.

Domácí vinotéka

Domácí vinotéky jsou v podstatě speciální chladící boxy na lahve s vínem, které jsou skvělou volbou, pokud nemáte možnost vytvořit si vinný sklípek a chcete skladovat více lahví.

Někteří lidé se domnívají, že domácí vinotéka je jen lednice s prosklenými dveřmi, ale není tomu tak. Oproti klasické lednici chladící vitríny a vinotéky udržují konstantní teplotu a chrání vína proti případnému UV záření. Některé vinotéky nabízejí uvnitř více zón – to znamená, že v jedné lednici můžete chladit více druhů vín.

Domácí sklípek

Máte-li prostory a patříte k opravdovým milovníkům vína, kteří si ho chtějí vychutnat spolu s přáteli a v prostředí, které vám navodí tu pravou atmosféru, pak domácí vinný sklípek bude tou pravou volbou.

Vinný sklep lze dnes vybudovat na zahradě, v domě nebo dokonce přímo v bytě. Je ale potřeba vymezit si k tomu určitou místnost, nebo si udělat trochu místa na svém pozemku.

Před pořízením vinného sklepa je nutné si položit důležitou otázku a to, jaký typ sklípku budete chtít. Dnes existují buď aktivní, nebo pasivní sklípky.

  • Pasivní vinný sklep – udržuje teplotu a vlhkost bez větší pomoci klimatizace či další techniky, musí být správně odvětráván.
  • Aktivní vinný sklep – má optimální klimatické podmínky díky použité chladící techniky.
Také čtěte  Na co myslet při výběru markýzy a zastínění

A jak víno skladovat?

Pokud se rozhodnete pro pořízení vinotéky nebo sklípku, je potřeba dodržovat následující pravidla.

Stálá teplota a vlhkost

Optimální teplota pro archivaci vína je v rozmezí 11 až 16 stupňů Celsia. Zásadní je také vlhkost, která by se měla pohybovat mezi 65 až 80 %. Nižší vlhkost zapříčiňuje odpařování vína a vysušování korků. A naopak vysoká vlhkost stojí za vznikem plísní.

Správné uskladnění vína

Lahve je nutné skladovat vodorovně. Proč? Protože korek bude neustále v kontaktu s vínem a tudíž nedojde k jeho vyschnutí. Přes suchý korek totiž může proniknout vzduch dovnitř lahve a víno se pak zkazí.

S lahvemi nehýbejte

Se správným skladováním souvisí i omezení pohybu s lahvemi. S uskladněným vínem nijak nemanipulujte, pokud to není opravdu nutné. Víno by samozřejmě nebylo být ani v místech, kde hrozí drobné otřesy, kvůli kterým víno ztrácí svůj charakteristický buket.

Pozor si dejte také na pachy

Dobře si promyslete, co chcete s vínem skladovat. Korek v lahvi má ty vlastnosti, že nasává okolní pachy, které pak proniknou i do aroma vína. V žádném případě tedy nedoporučujeme s víny skladovat nějaké chemikálie. Ideální je například ovoce nebo potraviny, které nevydávají žádný zápach.

Pravidelná kontrola zařízení

Aby vše fungovalo tak, jak má a víno bylo správně vychlazené, nepodceňujte pravidelný servis chlazení.

Další články

Také čtěte  Kdy je nejlepší doba na změnu dodavatele energií?