16 tipů jak ušetřit v kuchyni

Na domácí rozpočet mají vliv nejen staré spotřebiče, které se většinou v kuchyni seskupují s bezohlednou energetickou hltavostí, ale i nesprávné návyky při vaření.

Voda

Na baterii instalujte perlátor, který ve svých malých otvorech provzdušňuje proud vody, díky čemuž je proud intenzivnější, ale množství odtékající vody menší. Dokáže ušetřit až 20 % vody. Kapající kohoutek také stojí peníze, někoho i nervy. A přitom někdy stačí jen vyměnit těsnění.

Voda z vodovodu nahradí balenou. Pokud vám není po chuti, vždy si lze připravit čaj či domácí limonádu – čerstvou a bez ekologické zátěže, kterou zanechávají plastové obaly z nápojů. Navíc chloru se zbavíte jednoduchým trikem – je to těkavý plyn, takže stačí nechat vodu odstát. Bojíte-li se dalších nečistot, investice do filtrační konvice se rovněž rychle vrátí. Rychlovarnou konvici vždy stačí naplnit jen potřebným množstvím vody, na zalití šálku čaje není třeba dávat vařit celý litr. I voda například na těstoviny se v ní uvaří rychleji než na plynu.

Mytí nádobí v myčce je úspornější než mytí pod tekoucí vodou (podle řady vykonaných testů). Samozřejmě hovoříme o nejnovějších modelech, ne o desetiletých veteránech. I myčka je však otázkou priorit. Umyjete však 60 a více kusů nádobí v méně než 18 litrech vody? Myčka by měla být vždy naplněná, jen při plné kapacitě totiž plní úsporný účel. Teplota vody v myčce nemusí být vždy ta nejvyšší, současné modely dokážou efektivně umýt zašpiněné nádobí i na programech s nižšími teplotami. A ještě jedna rada: aby podávala dobrý výkon, musí mít čisté filtry.

Při ručním mytí je lepší napustit vodu do dřezu a potom oplachovat nádobí. Na toto je ideální dvoudřez. Pokud ho nemáte, nahraďte druhý plastovou oplachovací mísou. Je multifunkční – pokud perete menší množství oblečení, poslouží i jako „koš“ na prádlo (obzvláště praktická je ta s uchy). Když ani ta není, praktickým pomocníkem bude větší nádoba, třeba mísa na těsto. Samozřejmě, toto řešení je pro ty, kterým se nehnusí máčet si ruce v mastné vodě v lavoru.

Také čtěte  Tepelná čerpadla – rozmar, nebo osvědčená technologie?

Vaření

Vaření v hrnci s pokličkou je rychlejší, ušetří se tak až trojnásobek času a energie. Hrnec by měl kopírovat velikost varné plochy, tak totiž uniká méně tepla a možná se to nezdá, ale takto se dá ušetřit až 30 % energie. Jídla z jednoho hrnce jsou ekonomicky nejvýhodnější − zašpiní se méně nádobí, spotřebuje méně energie. Kromě klasických římských hrnců se dají koupit různé multifunkční nádoby.

Díky páře lze v jednom hrnci uvařit několik jídel současněušetřit energii i čas (navíc se v jídle zachová více nutričních hodnot) – a nemusí to být jen v parním hrnci, na trhu jsou jednoduchá řešení v podobě doplňkových „košů“ či parních vložek, které se jen vloží do hrnce a opravdu nestojí mnoho. Vaření v tlakovém hrnci je dokonce o 50 % úspornější, to potvrdí každý, kdo ho má. Gulášek, polévky, maso – jejich příprava navíc trvá kratší dobu a výsledek stojí opravdu za to.

Připravte si vlastní mražené polotovary – například když vaříte luštěniny, zdvojnásobte dávku, část nechte vychladit, rozdělte do nádob a budete je mít po ruce, když bude třeba udělat například rychlou večeři. Navíc spotřebujete méně vody i elektřiny, než kdybyste takové jídlo připravovali nadvakrát nebo dokonce natřikrát. A takovýchto potravin je daleko víc. Také nemusíte vařit každý den. Občas zkuste nahradit večeři salátem, jeho příprava je rychlá a navíc prospěje vašemu zdraví.

Udržujte v kuchyni a skříňkách pořádek. Budete mít lepší přehled o potravinách – co je třeba dokoupit, co je třeba už spotřebovat. Skladujte je ideálně v průhledných nádobách. Včas odhalíte například invazi molů a nebudete tak muset vyhazovat všechny zásoby mouky, koření, krupičky atp. Na nákup choďte ideálně s vlastní taškou, poskládaná malá, například látková taška nezabere v kabelce tolik místa, přitom je pevnější než obyčejná igelitka.

Pečení

Pečte s rozumem. V remosce můžete jídlo zapékat, péct, vařit i dusit. Navíc spotřebuje pětkrát méně energie než klasická trouba. Je ideální nejen na každodenní vaření, ale například i na chalupu. Zbytkové teplo trouby zase lze využít na dopečení, troubu tedy lze vypnout i o pár minut dříve, než je doporučený čas na pečení jídla. A totéž platí při vaření na elektrické varné desce, zde lze teplo využít například na ohřev vody určené na mytí nádobí po vaření. Plynové hořáky pravidelně čistěte, aby nebyly zanesené od mastnoty.

Také čtěte  Infotherma 2020 - vše kolem vytápění a úspor energií

Praktické pomůcky šetří místem, a to se počítá hlavně v malých panelákových kuchyních. Na trhu jsou k dispozici různé výrobky od 2 v 1 až po XY v 1, mísy, kuchyňské nástroje, naběračky, skládací váhy a podobně.

Chlazení a mražení

Jak zefektivnit chlazení? Chladnička nepatří na slunné nebo teplé místo, snižuje to její výkonnost. Do blízkosti chladničky nebo mrazicího boxu neumisťujte ani žádné spotřebiče, které během provozu vydávají teplo. Potraviny v ní skladujte v dózách, déle vydrží a jsou i skladnější. Do chladničky vkládejte jídlo vychlazené, teplé totiž zvyšuje spotřebu energie.

Potraviny nerozmrazujte pod tekoucí vodou. Nejlepší je nechat je přirozeně rozmrazit přes noc v chladničce. (Když už vás tlačí čas, pomůže mikrovlnka, nejste-li právě jejími odpůrci). Také zeleninu a ovoce z chladničky omývejte až těsně před použitím – pokud byste je omyli hned po nákupu a vložili do chladničky, bude se rychleji kazit.

Potrpíte si na ticho? Pokud chcete spotřebič, jehož provoz nebude narušovat klidnou atmosféru vašeho domova, pořiďte si mimořádně tichou kombinovanou chladničku, například s “hlučností” pouhých 34 dB. I velká lednička s celkovým objemem 339 litrů může mít roční spotřebu energie kolem 156 kWh. Takovou řadíme do nejúspornější energetické třídy A+++. Díky dvěma chladicím okruhům a oddělené elektronické regulaci můžete teplotu v chladicí a mrazicí části nastavit nezávisle a na stupeň přesně. (tip Bosch)

Třídění odpadu šetří nejen naši planetu. Opravdu to nestojí mnoho hodit plasty třeba do plastové tašky, které si z obchodů, bohužel, stále nosíme ve velkém, a papíry zase do krabice nebo papírové tašky. Biologický odpad zase můžete využít v kompostu, a to platí nejen pro majitele zahrad, ale i pro ty, co mají jen balkóny. Existují tzv. domácí „kuchyňské“ kompostovače (účinnější jsou vermikomposty) – kompost z nich lze využít jako hnojivo při pěstování květin a rajčat na balkóně (díky němu porostou jako z vody), nebo ho můžete darovat sousedovi, který má zahrádku.

Také čtěte  2020 - dává tepelné čerpadlo smysl i pro starší budovy?

Bylinky

Pěstování bylinek doma přináší úsporu, chutnější pokrmy i veselejší prostředí. Zelené rostlinky osvěží a provoní každý byt. Abyste byli při pěstování máty, šalvěje, rozmarýnu, bazalky, tymiánu či pažitky úspěšnější, vyzkoušejte miniskleník. Poslouží ideálně na pěstování bylinek v bytě, ale pomůže také s klíčením semen či rozmnožováním muškátů pomocí odřezků. Můžete ho postavit na stůl, parapet, pracovní desku, či zavěsit, například na okno. (tip IKEA)

Jde to i čistě bez škodlivé chemie. Značka Amway Home představila sérii účinných přípravků na praní a uklízení domácnosti. Jsou dostatečně silné, aby si poradily s běžnou špínou, zároveň však šetrné k životnímu prostředí. A to díky patentované technologii Bioquest Formula, obsahující přírodní složky z kokosu, citrusů a minerálních látek. Nemusíte proto mít obavy z nebezpečných výparů, jedovatých látek a škodlivých usazenin.

text Martina Deríková
zdroj časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.