2019: Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

339
Flora Olomouc 2019 - podzimní etapa pozvánka

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

Pavilon A – hlavní expozice i další lákadla

Architektonické & design studio mimokolektiv z Olomouce je autorem hlavní expozice v pavilonu A „Zahradní slavnost“. Představí se zde nejlepší tuzemští pěstitelé z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy, Ovocnářské unie ČR a Školkařského svazu Ovocnářské unie ČR. „Téma Zahradní slavnost letošní podzimní Flory Olomouc odkazuje na náročnou a smysluplnou práci všech zahradníků, zemědělců i sadařů, kteří právě v podzimním období sklízí svou zaslouženou úrodu po celoroční práci. Ústřední téma je také propojeno s oslavou 30 let od sametové revoluce a odkazuje na slavnou divadelní hru Václava Havla, Zahradní slavnost.“ popisuje zahradní a krajinářská architektka Ing. Barbora Trundová.

Na olomouckém výstavišti čeká návštěvníky řada lákadel. Pavilon A bude hostit hlavní expozici Zahradní slavnost, která předvede v moderním a netradičním pojetí typické podzimní plody, bohatou úrodu a práci zlatých českých ručiček. Letošní téma oslavuje nejen podzimní období, ale také 30 let svobody. Expozice bude tvořena nevídanou kombinací podzimní tématiky zemědělství a umění.

Vedle ukázek podzimního ovoce a zeleniny nebude chybět také floristická soutěž Pohár podzimní Flory, která ocení nejlepší floristy. Soutěžit se bude ve dvou disciplínách a kategoriích junior, profesionál a hobby. Soutěžící budou mít za úkol uvázat „kytici pro hostitelku“ a dekorovat „stůl zahradní slavnosti“.

V pavilonu G bude k vidění včelařská výstava Hanácká včela, kde se návštěvníci budou moci seznámit s unikátními včelařskými exponáty, ukázkami včelích úlů, čmeláčích hnízd a historického vybavení pro včelaření. Program Českého svazu včelařů bude pokračovat poutavými přednáškami v historické oranžerii ve Smetanových sadech. Zde se také představí studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze s výstavou svých prací.

Oblíbené zahradnické trhy – vítaná možnost k nákupům

Již tradičně se s podzimní Florou Olomouc uskuteční Podzimní zahradnické trhy, které nabídnou návštěvníkům široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Novinkou bude Babiččin dvoreček a jiné atrakce pro děti. Těšit se můžete také na hudební vystoupení, soutěže a ukázky gastronomického umění na venkovním podiu Samba. Ve čtvrtek 3. října bude probíhat soutěž Dýňodlabání, která je určena pro děti ze základních škol.

Flora Olomouc - podzimní trhy 2019

Další událostí, která neodmyslitelně patří k podzimní etapě Flory Olomouc 2019, je festival gastronomie a nápojů Olima. Tato akce nabídne návštěvníkům v pavilonu C již 24. ročník soutěže cukrářů a kuchařů Gastro Olomouc – Olima Cup 2019, která proběhne ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, pobočkou severní Morava a Slezsko. Součástí festivalu Olima je rovněž Grand Prix ovocných destilátů Flora košt a soutěž mezi amatéry a profesionály ve vaření džemů Flora Džem. Ty nejlepší pálenky a džemy mohou návštěvníci ochutnat v pavilonu E, kde budou představeny také nejrůznější potraviny s označením značky kvality Klasa a Regionální potravina, oceňující výrobky, které mají vazbu k určitému kraji.

Doprovodný program i Rozkvetlé památky

Doprovodný program nabídne návštěvníkům například 1. ročník soutěže cukrářů amatérů a profesionálů s mezinárodní účastí „Moravský cukrářský šampionát“, který proběhne ve dnech 5. – 6. října 2019. V neděli 6. října 2019 od 10.00 – 11:30 hodin proběhne atraktivní kuchařská show známého šéfkuchaře Jana Horkého, Kuchaře roku 2017.

Již posedmé doprovodí podzimní Floru Olomouc floristická výzdoba olomouckých pamětihodností s názvem Rozkvetlé památky, která okrášlí květinovým aranžmá vybrané historické objekty města Olomouce. Vyzdobenými památkami se bude moci veřejnost kochat od 3. – 15. října 2019.

Záštitu nad akcí podzimní Flora Olomouc 2019 převzal primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc.

Základní informace – Flora Olomouc – podzimní etapa 2019

  • FLORA OLOMOUC 2019, podzimní etapa
  • Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, pavilony A, E, G, H, exteriéry, oranžerie a Smetanovy sady
  • Doba konání: 3. – 6. října 2019, denně od 9 do 18 hodin, neděle 9 do 17 hodin
  • Podzimní zahradnické trhy 2019 – prodejní trhy květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb
  • Olima 2019 – festival gastronomie a nápojů, soutěže kuchařů a cukrářů, Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt, Flora Džem
  • Rozkvetlé památky – floristická výzdoba olomouckých pamětihodností, 3. – 15. října 2019